Tanulmányok, szakterületek

Idén szigoroltam a Szegedi Tudományegyetem BTK, Nyelvtudományi Doktori Iskolájában a Magyar Nyelvészeti Alprogramban. Fő kutatási területeim a bűnözői nyelv használatának vizsgálata, gyűlöletbeszédek-elemzése, cyber bullying nyelvészeti szempontú vizsgálata, nyelvi profilozás.

2003-ban kezdtem el bűnözői nyelvhasználattal foglalkozni, a szakdolgozatomat 2004-ben hazai börtönnyelvi kutatásokból írtam és védtem meg. Ennek bővített változata Fogva tartott gondolatok címen jelent meg a L’Harmattan Kiadó gondozásában (társszerző Fliegauf Gergely).

2009-ben kezdtem a nyelvtudományi doktori iskolát. Gyakornokként ismerkedtem meg és kezdtem el dolgozni az igazságügyi nyelvészet különböző területein. A Nemzeti Nyomozó Irodánál szövegösszehasonlító-elemzéseket és nyelvi profilozást végeztem, a Budapesti Katonai Ügyészség büntetés-végrehajtási csoportjánál kihallgatás-taktikát tanultam 2012-ig.

2013-ban kerültem a Központi Nyomzó Főügyészség állományába nyelvész szaktanácsagóként (2015-ig). Az igazságügyi nyelvészet legkülönbözőbb ágai váltak mindennapos munkámmá: videófelvételek szövegeinek elemzése (abból a szempontból, hogy betanított szövegmondásról vagy spontán beszédről van-e szó), nyelvi profilozás (egy szöveg szerzőjének megállapítása nyelvészeti módszerekkel), szövegösszehasonlító-elemzések, bűnügyi szótár készítése (a Vizoviczky-féle bűnszervezet titkos nyelvének dekódolása), bűncselekmények bizonyítása nyelvészeti módszerekkel, gyűlöletbeszéd-elemzések,a büntetés-végrehajtási törvényességi felügyelet kommunikációs módszereinek bővítése (meghallgatások nyelvészeti segítése börtönökben és menekülttáborban), lehallgatások elemzése (nyelvi profil készítése hangzó szöveg alapján), közösségi oldalak elemzése a cyber bullying szempontjából.

2015 szeptemberétől decemberig a Menedék Egyesület és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának égisze alatt a magyar-szerb határon teljesítettem szolgálatot terepmunkásként. Hiszem, hogy az ember nyelvhasználata olyan, mint az ujjlenyomat, egyedi, egyszeri és Megismételhetetlen, ezért van helye a nyelvészetnek az igazságszolgáltatásban. Munkám során az alázat vezérel.